JTX1000

Perodua Kelisa / Daihatsu Coure Power Window Service

The door glass outer weatherstrip seems to be seasoned. For this time,  the full service for  power windows will be shown.

Unscrew 2 screws. The inside door handle need to be pulled backward after the screw is  removed. Don' t  forget to unscrew the door locking button. After that, pull the door trim. Don't worry, it will not hurt your door trim.

Unplug the power window switch connector and push lock (red circle) in order to remove your  switch.

It is much more easier to have only switch than the whole door trim. You will  use it  frequently to remove and  test the power window.

Remove the 2 pieces of 10 mm screw. You have to move down  the window as shown in the  picture. Be careful as after this step, the window glass is free to fall down

Last step before you can take out window glass. Remove 3 pieces of 10mm screw as shown in the picture. 
Looks dirty, take this opportunity to clean and remove any paint.

Remove the inner weatherstrip rubber. Use long flat screwdriver. This step might be hard to do. If you want to pull,  pull slowly. The rubber can be broken.

Wash it with car wash liquid. Dry it and put some tire wax. Don't wipe it. Let the rubber absord the wax.

Door Glass Outer Weatherstrip clip.

Gently remove it. Wash it with car wash liquid and sand it with  wet sand paper. The sand paper with around 400  should be fine.

After wash it, put the tire wax to the door glass outer weatherstrip. Again , let the rubber absorb it before you wipe  the excessive wax.

Put some grease to the moving part.

Don't forget to grease the big gear.

Result, looks like new. Test drive the power window. How about the  speed? Increase ?

15 comments:

  1. salam...bro mtk tolong sket...hr tu tingkap cermin kelisa dua2 out..tp skrng da tuka control panel tingkap,mula2 x boleh naik jgk dua2 tingkap ni, bila cek fius,fius terbakar,bila replace fius baru,ok da tp masalahnya tingkap blah pesenger bila strt keta dia turun pastu da x boleh nk naikan lg..bila tuka motor baru, start keta dia naik pastu tingkap x boleh turun..bila tuka control panel tingkap pun sama,masalah apa ye ni..wiring ke? Apa yang saya perasan,bila jadi macam tu motor akan jd panas...kenapa ek? Harap sudi membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak Punca...

      Paling popular... getah gelongsor tu dah keras atau dah masuk pasir atau ada lebihan tinted...

      Bila ada halangan kat cermin, load akan tinggi dan current pun naik... tu yang motor akan panas...

      Kelisa kalau tak silap takda relay...
      Try sambung direct dari motor ke battery pakai wire jumper..
      Kalau ok... maknanya switch atau wiring ada problem.... lagi elok kalau servis balik macam tutorial ni... sekali sakit jer.. hehe

      Delete
  2. Bro madi. gambar no 4 dan lima tu ada gambar switch power window...nak tahu macam mana susunan wayar tu. kalu ada gambar boleh membantu sangat bagus...semoga tuhan sahaja yg boleh membalas jasa baik tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf bang... saya tak ambil gambar pulak yang tu..

      Delete
  3. SALAM, BRO KRETA SYA KLO PRKING DLM HUJAN, PNUH AIR KT TMPT DRIVER (LANTAI)... KWN2 CKP GETAH CERMIN.. BLEH X BRO MADI TLG JELASKAN?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try dulu siram pakai hos...
      tgk mana yang bocor...

      sorang duduk dalam sorang siram air..

      Delete
  4. kalau pakai silicon spray ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak buang karat boleh jer pakai...

      tapi memang kena pakai heavy grease...

      Delete
  5. Salam.
    Door trim kelisa boleh fit pintu kancil tak?

    ReplyDelete
  6. salam. nak tanya u ade buat repair ker? di mana yea tempatnya.

    ade beberapa soalan saya nak tanya
    1. kelisa boleh buat auto lock utk empat2 pintu?
    2. kelisa boleh buat power window utk empat2 pintu?
    3 kelisa boleh buat auto flip side mirror?

    terima kasih atas pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam....

      auto lock driver side sahaja

      4 4 boleh buat power window

      kelisa boleh buat auto flip

      utk pertanyaan lanjut
      Whatsapp direct 0194551036

      Delete
  7. Assalam
    mohon bantuan info.
    tingkap kancil auto...
    cermin da terlepas dr grip getahnya.
    jadi terlepas jatuh cermin tu.
    bgaimana nak psang smula getah sepit cermin tu sebab apabila saya cuba pkai skru driver penyepit tu skru msih xleh buka.
    terimakasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...

      power window kancil saya tak berapa ingat pengepit cermin tu

      Delete
  8. Salam tuan..kalau cermin kelisa sy sebelah driver dah jem,iaitu turun sikit dari tutup penuh,macamana sy nak bawak keluar cermin dan tukar moto?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud saya motor dah mati..ie cermin dah tak boleh turun naik

      Delete